Τις προσευχές τους ένωσαν περισσότεροι από 4.000 φίλοι της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν... θεϊκή βοήθεια ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Αγγλίας έχει αναρτηθεί η ακόλουθη προσευχή, η οποία έχει δεχθεί παραπάνω από 4.000 κλικ. "Κύριε, πηγή της ζωής και της χαράς, της αναδημιουργίας και της ικανότητας, προσευχόμαστε για όλους όσους συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ιδιαίτερα για εκείνους που εκπροσωπούν το έθνος μας για καλή υγεία για τους παίκτες, για υψηλό επίπεδο αθλητικού πνεύματος και δικαιοσύνης και για την ασφάλεια όλων όσων παρακολουθούν… Αμήν". "
Όχι άθεοι στα πέναλτι" Όπως δηλώνει άλλωστε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας, κάτι ανάλογο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει: "Συχνά η Εκκλησία δημιουργεί γραπτές προσευχές για σπουδαία εθνικά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι και η συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάς πολλούς άθεους στη διαδικασία των πέναλτι".
(Από sport24.gr)
Με αφορμή το παραπάνω κείμενο θα προσπαθήσω να καταρρίψω την τελευταία φράση, οτι δηλαδή δεν συναντάς πολλούς άθεους στα πέναλτι, χρησιμοποιώντας την θεωρία παιγνίων
Ας υποθέσουμε πως ο Θεός όντως υπάρχει και βοηθά τους παίκτες, ανάλογα με τις ώρες που προσεύχονται. Για παράδειγμα, ένας παίκτης που προπονείται 3 ώρες τη μέρα και προσεύχεται μια ώρα τη μέρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. περισσότερα γκόλ) απο έναν παίχτη που προπονείται πάλι τρεις ώρες και δεν προσεύχεται, ή από κάποιον που προπονείται 4 ώρες τη μέρα.
Θυμηθείτε πως έχουμε υποθέσει την ΥΠΑΡΞΗ του θεού, την διαθεσή του να βοηθήσει και επίσης το γεγονός πως η οριακή οφέλεια της μιας ώρας προσευχής ξεπερνά την οριακή οφέλεια της τέταρτης ώρας προπόνησης. Δηλαδή η οριακή οφέλεια της προπόνησης και της προσευχής είναι θετικές και φθίνουσες. Μάλιστα, δεδομένου του περιορισμού χρόνου προκύπτει ένα αποτέλεσμα ισορροπίας 3 ώρες άσκησης και 1 προσευχής ανά ημέρα, έναντι όλων των άλλων συνδυασμών (π.χ. 0 ασκηση,4 προσευχή ή 4 άσκηση 0 προσευχή, ή 2 άσκηση 2 προσευχή κ.ο.κ.)
Μέχρι εδώ όλα καλά. Όλοι οι παίχτες της ίδιας ομάδας θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα (3,1)=(ώρες προπονησης, ώρες προσευχής) μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματά τους. Το πρόβλημα προκύπτει όταν βρεθεί και δεύτερη ομάδα πιστών. Η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει πάλι το πρόγραμμα (3,1) με την ίδια ακριβώς λογική, με μια όμως διαφορά. Στην περίπτωση των 2 διαφορετικών ομάδων ο θεός θα μείνει ουδέτερος, δεδομένου οτι οι συνολικές ώρες προσευχής είναι ίδιες και για τους δύο αντιπάλους. Θεωρούμε οτι οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων είναι το ίδιοι μεταξύ τους, χάριν ευκολίας, αλλά και να μην ήταν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο ΔΙΚΑΙΟΣ θεός θα επιλέξει να μην παρέμβει, διότι κάθε ομάδα τον λάτρεψε το ίδιο και θα ήταν άδικο να παρέμβει υπέρ κάποιας. Έτσι, το οριακό όφελος της προσευχής μηδενίζεται.
Όμως, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως αν και το γνωρίζουν αυτό και οι δύο ομάδες, καμμία δεν είναι διατεθημένη να γυρίσει το σύστημά της σε (4,0), δίοτι θα βρεθεί ως η άπιστη και θα χάσει. (θυμηθείτε το αποτέλεσμα (4,0) είναι μικρότερο του (3,1) Ακόμα κι αν συμφωνούσαν οι ομάδες να υιοθετήσουν ΚΑΙ ΟΙ 2 το σύστημα (4,0), η καθεμία θα είχε κίνητρο να κλέψει και να το γυρίσει σε (3,1) και να νικήσει.
Συμπέρασμα: οι δύο ομάδες είναι στο "δίλημμα του φυλακισμένου", αναγκασμένες να προσεύχονται μια ώρα κάθε μέρα αλλά χωρίς να οφελούνται από αυτό καθώς ο θεός μένει ουδέτερος.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν έρθει και τρίτη ομάδα στο παιχνίδι. Γνωρίζοντας πλέον οτι ο θεός μένει ουδέτερος για το μουντιάλ, μη θέλοντας να αδικήσει κανένα από τους 2 παραπάνω, υιοθετεί το σύστημα (4,0), το οποίο είναι αποδοτικότερο από το (3,1) με δίκαιο θεό, που στην ουσία όσο και το (3,0).
Έτσι, η άθεη ομάδα είναι συνολικά αποδοτικότερη και κερδίζει το μουντιάλ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Δεν έχω κάνει μάθημα "Θεωρία Παιγνίων" αλλά έχω γνώση κάποιων απλών παραδειγμάτων. Η τρίτη ομάδα δε θα χρειαστεί να παίξει με το νικητή των δύο προηγούμενων, άρα και να υιοθετήσει το ίδιο σύστημα;
Post a Comment