Monday, June 19, 2006

Οικονομία: Υπερχρησιμοποίηση μεθόδων μέτρησης αποδοτικότητας;

Στις μέρες μας παρατηρείται ένας αγώνας βελτίωσης των μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας, αλλά πάνω στον όλο χαμό οι άνθρωποι ξεχνούν να ρωτήσουν την πιο σημαντική ερώτηση, σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο: " Χρειάζεται στ` αλήθεια διαχείρηση (η αποδοτοκότητα) και αν ναι, υπάρχει χώρος για βελτίωση; "

Αυτό το άρθρο του Peter Cochrane, πρώην CTO και διευθυντή έρευνας στην BT, τονίζει την αρνητική πλευρά της μέτρησης της αποδοτικότητας. Ο Cochrane εντοπίζει και θίγει το πρόβλημα με εκφράσεις όπως: " Είναι δυστυχώς γεγονός ότι οι περισσότεροι διοικητές (μάνατζερ) δεν βλέπουν οτι συχνά στέκονται ως εμπόδιο, δεν προσθέτουν αξία στην επιχείρηση και πρέπει να παραγκωνιστούν." Τονίζει οτι η λύση του προβλήματος των αναποτελεσματικών μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας απαιτεί από τα άτομα να αποφασίσουν επί ενός βασικού συνόλου στόχων αποδοτικότητας και μεθόδων μέτρησης και κατόπιν να τα αυτοματοποιήσουν.

Αν αυτό δεν συμβεί, τα άτομα παύουν να είναι αποτελεσματικά, και η αναφορά απαιτεί και χρόνο και χρημα. Ο Cockrane συνοψίζει το δίλλημα λέγοντας " Διαθέτουμε την τεχνολογία, αλλά φαίνεται πως μας λείπει η σοφία. "

Για περισσότερα :

http://management.silicon.com/itdirector/0,39024673,39158580,00.htm

No comments: