Friday, June 23, 2006

Σχολιασμός άρθρου: Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει (άμεσα)

Σήμερα το μενού έχει θέμα την υποκειμενικότητα στην ενημέρωση. Ασφαλώς και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο, και ως εκ τούτου δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Το οτι τα βλέπουν διαφορετικά, όμως, δεν σημαίνει οτι όντως είναι διαφορερετικά τα γεγονότα. Και όταν πρόκειται για πολιτικές ειδήσεις, για παράδειγμα, τότε είναι κάπως λογικό ο κάθε δημοσιογράφος να επηρεάζεται απο τις προσωπικές του πεποιθήσεις ή απο την γενικότερη κατεύθυνση του μέσου στο οποίο εργάζεται και να κάνει το άσπρο μαύρο, ή έστω το κόκκινο ρόζ.

Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με κάτι απολύτως αντικειμενικό, όπως οι αριθμοί, τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για υποκειμενικότητες και διαφορετικές σκοπιές. Αν ένας αριθμός αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο τότε έχουμε ΑΝΟΔΟ και αν μειωθεί τότε έχουμε ΠΤΩΣΗ.

Για παράδειγμα:



Άνοδος σε 4 πεδία, λέει το άρθρο. Δηλαδή οτι πέρσι οι βάσεις ήταν πιο χαμηλά. Οκ, δεκτόν.



Ορίστε! Τι σας λέγαμε; Για κάτι τόσο αντικειμενικό όσο οι βαθμοί, τα νούμερα δηλαδή, δεν χωράνε διαφωνίες... κουκιά μετρημένα που λέγαμε... Σωστά;



...λάθος...

2 comments:

Anonymous said...

Polu petiximeno....Omws exw sto mualo kapoies alles fwtografies (allou eidous) pou tha mporousan na kanoun to slogan sou pragmatika aulipto ston polu kosmo...Gia tin akriveia den tha xreiazotan na gnwrizei kaneis ellinika...oute kan grammata twra pou to skeftomai...

Anonymous said...

ti aulipto ti eulipto...edw o allos den tha kserei grammata ekei kollisame?!